KEUKENPRAAT met @fly_on_a_dutch_wall (Marjan)

Voor deze KEUKENPRAAT reizen we af naar Rotterdam. Daar woont grafisch vormgever Marjan van @fly_on_a_dutch_wall. Ze vertelt onder andere over ‘de steeg’ en ‘het taartenkamertje’ en de invloed van haar dwangstoornis op haar keuken en interieur. En in welke keuken zou Marjan graag een appeltaart willen bakken? Je leest het allemaal in deze nieuwe KEUKENPRAAT!

Hoe lang kook je al in deze keuken en wat is je favoriete gerecht?

Ik kocht mijn 3-kamer appartement uit 1936 van circa 50 m2 in 2006. Er moest aardig wat geklust worden. Er zat namelijk geen CV in en de oude elektrische bedrading moest vervangen worden. Mijn financiële middelen waren beperkt dus ik heb wel wat concessies moeten doen, maar niet op het gebied van stroom. Er moesten groepen bij en een aardlek zodat ik veilig en naar hartenlust kon koken, bakken en een was draaien zonder dat alles uit zou vallen. Ook moest er een nieuwe keuken in.

Ik ben absoluut geen hokjes denker dus ook niet qua eten. Ik noem mijzelf dus geen vegetariër, veganist of flexitariër. Ik eet gewoon heel weinig vlees, vis of gevogelte. Dit doe ik al van kinds af aan. Verder ben ik ‘gevoelig’ voor hoe iets er uitziet op mijn bord en hoe het mondgevoel is. Pasta Carbonara zal ik dan ook niet snel eten, hoe lekker het misschien ook is. Ik vind het er kleurloos uitzien en dan is voor mij de lol om het te eten al weg. Ik kook regelmatig iets veganistisch uit het Bosh kookboek. Zij hebben ook een supertof You tube kanaal.

Verder bak ik graag en ben ik gek op koffie. Snelle koffie is voor mij een Nespresso, maar als ik tijd heb dan maak ik een slow coffee voor mijzelf met mijn Chemex.

Hoe zou jij je keuken omschrijven? Wat vind je mooi en wat misschien minder mooi?

Ik refereer vaak naar mijn keuken als ‘de steeg’ omdat hij smal is: 3.80m lang en slechts 1.20m breed. De keuze viel automatisch op een witte hoogglans keuken van Ikea, omdat ik toen van mening was dat alleen een witte keuken kon in deze beperkte ruimte. Bewust zonder bovenkastjes, want met mijn 1.60 m. heeft dat toch geen zin. In plaats daarvan had ik tot vorig jaar de witte Lack planken van Ikea met verlichting eronder. Vorig jaar besloot ik om de muur roze te verven en de planken te vervangen. De reden hiervoor was dat alles nogal kil aanvoelde. De keuken en woonkamer liggen op het noorden dus die konden eigenlijk wel wat warmte gebruiken. Bovendien mocht er na 12 jaar wel weer eens wat gebeuren.

Ik vind het leuk om te veranderen, maar het mag niet teveel kosten. Dit is niet altijd vanwege beperkte financiële middelen, maar gewoon omdat ik daar niet al te veel aan wil uitgeven. Beetje verven, nieuwe planken en verlichting dat is meestal nog wel te overzien.

Mijn keuken is voor iemand die alleen woont eigenlijk best groot. Tot twee jaar terug zat er zelfs een smalle vaatwasser in. De vaatwasser is inmiddels overleden en ik vond het niet nodig om een nieuwe aan te schaffen. Hierdoor heb ik er een extra kastje bij. Een doorn in het oog is de RVS afzuigkap. Liever had ik nu een zwarte gehad, maar ik had geen zin om daar geld aan uit te geven. Misschien binnenkort eens kijken of ik hem kan spuiten.

Aangezien ik veel bak (niet meer zoveel als vroeger) heb ik veel bakspullen. Natuurlijk is mijn keuken daar te klein voor, maar ik heb daarom nog een ‘taartenkamertje’. Hier staan mijn combimagnetron, Kitchen-aid mixer, bakspullen, kookboeken en bakvoorraad.

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?

Hoe mijn droomkeuken eruit ziet is afhankelijk van het huis. Ik vind dat moeilijk om dat los van elkaar te zien. Ik ben verliefd op de garage loft van ontwerper James van der Velden. Werkelijk alles vind ik mooi aan dat huis en dus ook de keuken die daar in zit. Een lange zwarte keuken (klinkt bekend hè Linda??) en geen toeters en bellen.

Fotocredits: James van der Velden

Als ik een keukenlade of -kastje opentrek wat zie ik dan en wat zegt dit over jou als mens?

Over het algemeen zitten de kastjes en lades vol, maar zijn ze wel geordend. Dat moet ook wel als je ruimte beperkt is. Vrienden zeggen altijd dat alles zo opgeruimd is en dat klopt ook wel. Ik heb last van een dwangstoornis. Ik wil volledig zijn en daarom maak ik lijstjes. Dit gaat best ver, maar omdat ik alleen woon heeft niemand daar echt last van. Die lijstjes zijn eigenlijk compleet overbodig, maar ik moet ze maken. Ik heb dus lijstjes met wat er in welke keukenkastje zit. Geordend per kastje en dan ook nog geordend op alfabetische volgorde. Dit heb ik ook voor mijn bakspullen, mijn boeken en ga zo maar door.

Wat is jouw gouden keukentip?

Mijn tip is eigenlijk dat je niet moet bezuinigen op keukenapparatuur die het leven makkelijker maken. In mijn geval zijn dat onder meer een blender en een staande mixer van Kitchen-aid mixer. Kost wat, maar dan heb je ook wat. In de klasse “niet duur, maar super handig” een stoommandje.

In welke Instagram keuken zou je wel eens een eitje willen bakken en waarom?

In de keuken van Theobert en Jelle van @theobert_pot zou ik wel een eitje willen bakken. Dat eitje vervang ik overigens graag voor een appeltaart. Waarom? Ook dit is een no-nonsense keuken met zoveel warmte. Als ik de foto’s bekijk dan ruik ik als het ware de appeltaart al.

Fotocredits: Theobert Pot

Ik val dus op, wat ik noem, no-nonsense interieurs. Tenminste zo zien ze er uit, dat wil niet zeggen dat daar niet goed over nagedacht is. Ik benijd mensen die dit voor elkaar krijgen. Dat het er allemaal zo nonchalant uitziet. Ik zou dat zo graag willen, maar zo werkt het dus niet bij mij. Wat ik ook probeer, ik kan blijkbaar niet ‘nonchalant’ zijn. Of zou dat misschien te maken hebben met mijn dwangstoornis..?

Dankjewel Marjan dat we een kijkje mochten nemen in ‘je steeg’ en voor je openheid. Als je meer van haar appartement en interieur wilt zien, dan heet Marjan je van harte welkom op haar Instagramaccount. Volg haar op @fly_on_a_dutch_wall.

Tot een volgende KEUKENPRAAT!

Liefs, Linda

Fotocredits: @fly_on_a_dutch_wall (tenzij anders staat vermeld)

14 gedachtes over “KEUKENPRAAT met @fly_on_a_dutch_wall (Marjan)

 1. Dank je wel Linda voor een plekje op jouw blog tussen al die leuke keukenpraatjes.
  Voelt een beetje alsof ik ineens mee mag doen met het eerste elftal 😉
  Eigenlijk zou ik nu een glas champagne moeten nemen, maar ik hou het toch maar even bij ‘snelle’ koffie.
  Nogmaals bedankt dat je er zo’n leuk stuk van hebt gemaakt en ik kijk uit naar een volgende keukenpraat!

  Liked by 1 persoon

 2. Wat een leuke, gezellige, warme keuken(praat). Ik snap ook zeker de keus voor de keuken van Theobert & Jelle, zie zelfs overeenkomsten. Echt!
  Ze heeft er in ieder geval een volger bij😊

  Liked by 1 persoon

   1. Wat een leuke blog weer! Leuk om over Marjan meer te lezen! De keuken van Theo-Bert en Jelle vind ik ook zo prachtig. 🖤

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s