KEUKENPRAAT met @whisperingbold (Marieke)

In deze keukenpraat spreken we met Marieke van @whisperingbold. Ze woont met haar gezin in Haarlem. Er was een aanbouw nodig om haar droomkeuken te realiseren. Ze vertelt onder andere waarom ze graag sushi eet, van welke materialen haar keuken is gemaakt en ze deelt haar tips voor het uitzoeken van een nieuwe keuken.

Hoe lang kook je al in deze keuken en wat is je favoriete gerecht?

Ons huis is van top tot teen verbouwd voordat we erin kwamen wonen. Dat is nu bijna precies een jaar geleden. De plek waar nu de keuken staat, bestond toen nog niet, het was tuin! We realiseerden een grote aanbouw en toverden die om tot woonkeuken. Iets wat heel belangrijk voor ons was, want wij houden van entertainen. Heerlijk om zo in de keuken te keutelen, terwijl de rest van de familie of gasten aan het kookeiland zit met een hapje en een drankje.

Aan ons familie lievelingsgerecht komt eigenlijk geen koken aan te pas. Dat is namelijk sushi, dat vinden we allemaal heerlijk. Japanse vrienden lieten ons zien hoe zij vroeger thuis sushi aten als een simpele familiemaaltijd en dat hebben wij overgenomen. Je zet alle ingrediënten apart op tafel en maakt er vervolgens zelf naar eigen smaak kleine pakketjes van. Niks moeilijke rollen maken enzo (probeerde ik ooit maar liep uit op een ramp..), maar gewoon een blaadje nori waar je wat sushi rijst opgooit, top vervolgens met je favoriete ingrediënt, dip daarna in de soja en klaar is kees. Heerlijk! Zo zitten we met z’n viertjes aan het eiland te genieten.

Hoe zou jij je keuken omschrijven? Wat vind je mooi en wat misschien minder mooi?

Mijn keuken zou ik beschrijven als industrieel chic. Ik houd van natuurlijke materialen. Vooral van robuust hout, beton, oud baksteen, maar ook van marmer. De kastjes zijn een combinatie van zwart hout en beton, wat een stoere uitstraling heeft. Het blad en achterwand zijn van marmer en dat is dan net weer iets sjieker. Ik koos wel voor een heel dik blad van marmer, om het geheel wat stoerder de maken. En dan is er natuurlijk de bakstenen muur van tweedehands steen aan de andere kant van de woonkeuken. De eikenhouten vloer, voor een wat warmer gevoel, maakt het geheel passend.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat het marmer in de keuken niet echt is maar keramiek. Daar kozen we heel bewust voor. Keramiek is echt top in onderhoud! Daarnaast kan je er alles opzetten (kom maar op met die hete pannen), is het volledig ‘scratch proof’ en is het super makkelijk schoon te maken. Met echt marmer is dat toch een stuk lastiger. Er is dus echt niks in mijn keuken wat ik zou veranderen. Ben overal blij mee.

Maar als ik dan toch wensjes mag uiten… Om de kosten te drukken, gebruikten we de bestaande apparatuur, waaronder het grote gasfornuis. Persoonlijk houd ik helemaal niet van koken op gas. Ik vind het gevaarlijk met de kinderen en het gaat me vaak te snel. Ik heb het liefst inductie. En onze lekkere grote koelkast (nog uit Australië, kan echt niet wennen aan die kleine inbouwkoelkasten hier) zou ik het liefst vervangen door zo’n super coole vintage look SMEG. Maar ja, eerst moet deze apparatuur overlijden voordat ik dat voor elkaar krijg.

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?

Onze huidige keuken zocht ik vorig jaar dus pas uit en is precies zoals ik in mijn hoofd had. Dus ik ben een gelukkig mens. Op mijn wensenlijst staat een oude fabriek of loods renoveren. Dus in gedachten heb ik altijd nog een keuken die staat op een plek waar het niet voor bedoeld was, met oude industriële pijpen en leidingen, baksteen en staal, en hoogte. Dat lijkt me geweldig.

Fotocredits: Notre Loft / @pinterest

Als ik een keukenlade of -kastje opentrek wat zie ik dan en wat zegt dit over jou als mens?

Ik ben best een beetje een control freak. Niet super OCD zo van ‘alles kleuren gecoördineerd en labeltjes naar de zelfde kant wijzend’ of zo, maar ik houd wel van een beetje geordend. Zooi in huis is zooi in mijn hoofd, daar word ik onrustig van. Dus mijn kastjes en lades zijn redelijk geordend. Alles heeft een vaste plek, en als het een beetje kan staat het allemaal netjes gestapeld in de kast. De kinderen weten niet beter, die zetten altijd alles netjes terug als ze klaar zijn met eten. Ze helpen zelfs met de vaatwasser in en uit ruimen.

Wat is jouw gouden keukentip?

Een keuken aanschaffen is een duur grapje. Zorg daarom dat je er echt blij mee bent voordat je op de ‘bestel’ knop drukt. Ik vroeg meerdere offertes aan en zat zeker drie keer vijf uur bij de keukenzaak voordat ik mijn uiteindelijke keuze maakte. Iets zat me namelijk dwars, maar ik kon mijn vinger er niet op leggen. Uiteindelijk viel, met hulp van de keukenmevrouw, het kwartje en toen pas was ik helemaal gelukkig. Ik doe altijd een virtuele ronde in mijn keuken design; stel je voor dat je hem gebruikt en bedenk wat je dan nodig hebt. Kan je alles makkelijk vinden? Makkelijk opruimen?

Denk aan de ‘gouden driehoek’. Als je de gootsteen, het fornuis en de koelkast in een driehoek zet, is dat het meest praktische in gebruik. Heb je genoeg bergruimte (doe er altijd wat kastjes bij, zelfs als je denkt dat je genoeg hebt)? Wij hebben verborgen kastjes onder het eiland, ideaal voor vazen enzo, dingen die je niet constant eruit hoeft te trekken. Heb je genoeg aanrecht? Hoe wil je je keuken gebruiken? Als je aan je eiland wilt zitten, hoeveel plekjes wil je creëren? Tip: als je een keuken vanaf begin af aan installeert en je krijgt een eiland, zet er dan meteen elektra in. Superhandig voor de mixers, keukenmachine, chocolade fonteinen, kinderspeeltjes, opladers etc, zonder dat je over de draden in de keuken struikelt.

In welke Instagram keuken zou je wel eens een eitje willen bakken en waarom?

Ik zou wel een keer een eitje willen bakken in de keuken van @kasie_barton. Ik volg haar nog niet zo lang, maar zag die keuken en dacht: dit is vast een leuk mens. Ik word er toch zo vrolijk van! Haar hele feed is trouwens geweldig. Enorm creatief en met een eigen stijl. Daar houd ik van. Mensen die gewoon doen wat ze willen en het volledig ‘rocken’. Top. Het zou trouwens niet een gebakken eitje zijn, maak je me niet onwijs blij mee. Maar een wijntje aan die keukenbar terwijl iemand voor me kookt, lijkt me het einde.

Fotocredits: @kasie_barton

Marieke, bedankt voor deze gezellige en mooie KEUKENPRAAT! Marieke volg je op Instagram onder de naam @whisperingbold.

Dankjewel voor het lezen en op naar een volgende KEUKENPRAAT!

Liefs, Linda

Fotocredits: @whisperingbold (tenzij anders staat vermeld)
Advertenties

12 gedachtes over “KEUKENPRAAT met @whisperingbold (Marieke)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s