KEUKENPRAAT met @deverbouwfabriek (Jolanda)

Jolanda van Instagramaccount @deverbouwfabriek woont met haar jonge gezin in een oude touwfabriek. Het rijksmonument verbouwden ze tot woning en de zwarte industriële keuken werd een blikvanger in de oude fabriekshal. Ben je nieuwsgierig naar het verhaal achter deze keuken en wil je weten hoe Jolanda haar droomkeuken eruit ziet? Lees dan snel deze nieuwe editie van KEUKENPRAAT!

Hoe lang kook je al in deze keuken en wat is je favoriete gerecht?

In oktober 2017 kochten wij een oude touwfabriek die wij omtoverden tot ons huis. We realiseerden een woonkamer en een keuken in de oude fabriekshal waar nog helemaal niks was. We hadden in deze ruimte al veel licht door het sheddak, maar mochten gelukkig ook nog twee ramen plaatsen en de rode roldeur vervangen door een glazen pui. Dit alles moest wel in de zelfde stijl van het pand, want het is een rijksmonument. Hierdoor wisten we wel meteen waar de keuken moest komen. We wilden vanachter het aanrecht over de weilanden uit kunnen kijken. En dat is gelukt!

Ik zag op Instagram het idee van een doorgang naar een andere ruimte vermomt als keukenkast en dat wilde ik ook heel graag. Maar dat is niet iets wat je kan vinden bij of laten maken door reguliere keukenleveranciers. Zo kwamen we uit bij een meubelmaker bij ons in de stad. Hij dacht heel goed met ons mee in het ontwerp. De keuken moest een statement maken in onze woonkamer. Wij hadden in eerste instantie de keuken iets kleiner bedacht, maar door de keuken met wc-papier uit te leggen op de vloer in de toen nog lege fabriekshal (ja, dat was het enige dat we op dat moment voor handen hadden), zagen we dat de afmetingen die de meubelmaker in zijn hoofd had juist heel goed zouden passen.

We lieten muren zetten achter de keuken om de “geheime” opslag te creëren. Deze is nu te bereiken via de rechter deur in de keukenwand. Hier kunnen we lekker al onze troep kwijt en aan de foto kun je zien dat we dat dus ook echt doen. Schoonmaakmiddelen, gereedschap, lege flessen, stofzuiger, alles verdwijnt uit het zicht. Door deze opslag ontstond aan de zijkant een muurtje waar ik los kon gaan met baksteen strips. Dat was iets wat ik super graag ergens in huis wilde toepassen. De touwlampen boven het keukeneiland maken het geheel af, want we wonen niet voor niks in een oude touwfabriek en een element van touw is dus wel gepast.

Bas en ik koken allebei ongeveer even vaak, het is maar net wie er eerder thuis is. Doordeweeks eten we vaak redelijk simpel, maar koken we wel altijd. Met simpel bedoel ik een snelle pasta, curry of Hollandse pot. We zijn redelijk laat thuis van het werk en zorgen eerst dat onze dochter Scottie op bed ligt voordat we aan onze eigen maaltijd beginnen. Ik heb niet echt een lievelingsgerecht, ik hou gewoon van eten! Ik hou wel heel erg van Bas zijn Tikka Masala, die maakt hij super goed!

Hoe zou jij je keuken omschrijven? Wat vind je mooi en wat misschien minder mooi?

Ik zou onze keuken omschrijven als een echt statement in de ruimte met een industriële look en feel. De wijnkoelkast aan de voorkant en in het verlengde de grote boomstamtafel en de open haard ernaast zorgen voor een gezellig gevoel. Daarnaast kijken we ook nog eens uit over de weilanden als we aan het koken zijn. Ik vind het ook super leuk dat je vanaf het entresol op het kookeiland kan kijken. Je ziet vaak dat de keuken een stukje onder een entresol staat, maar bij ons is dat niet het geval, zodat je ook altijd in verbinding staat met boven.

De weerspiegeling van de schoorsteen op de kookplaat zorgt ervoor dat je niet vergeet dat we in een fabriek wonen. Als ik dan echt iets op moet noemen dat ik niet mooi vind aan onze keuken, is het dat de vaatwasser en het kastje waar de glazen en kopjes in staan niet allebei tegelijk open kunnen staan, omdat ze elkaar dan raken. Hierdoor is het altijd een beetje manoeuvreren bij het uitruimen van de vaatwasser.

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?

Ik denk dat onze keuken daar wel erg bij in de buurt komt. Verder vind ik alle keukens waar houten gebinten te zien zijn, in bijvoorbeeld een oude boerderij, echt super gaaf. Ik vind bijvoorbeeld de keuken van @boerderij_1652 helemaal geweldig! Ook vind ik houten keukenkastjes super mooi zoals bijvoorbeeld bij @maartjewonen.

Fotocredits: @boerderij_1952
Fotocredits: @maartjewonen

Als ik een keukenlade of -kastje opentrek wat zie ik dan en wat zegt dit over jou als mens?

Eh, als ik sommige andere keukenlades zie in deze rubriek dan zijn die van mij duidelijk chaos. Maar misschien kunnen we het dan geordende chaos noemen. Ik weet wel precies waar alles ligt namelijk… Telt dat als geordend? Ik weet eigenlijk niet goed wat dit zegt over mij als mens. Ik denk dat het aangeeft dat ik geen tijd wil besteden aan (in mijn ogen) nutteloze klusjes.

Wat is jouw gouden keukentip?

Dit is een hele goede vraag! Eentje die ik eerder al noemde: voorkom dat kastjes en apparatuur niet tegelijk open kunnen zoals bij ons de vaatwasser en het kastje met de kopjes. Een tip om kosten te besparen is door een MDF werkblad in de betoncire te laten zetten. Naast geld scheelt dit ook een hele hoop gewicht.

En tenslotte is de Quooker voor mij echt onmisbaar! Hoe snel je daar ook aan went! Zowel met koken, maar ook de liters thee die ik nu drink. Super makkelijk! En hij is er tegenwoordig in het zwart, perfect voor onze keuken. En zelfs in goud is mogelijk! Ik zou daar ook wel raad mee weten in combinatie met een marmeren blad (in een ander huis).

In welke Instagram keuken zou je wel eens een eitje willen bakken en waarom?

In de twee keukens die ik eerder al noemde. En daarnaast bij Marieke (@whisperingbold) of bij Reina (@project_qu19), allebei het liefst wanneer het heel mooi weer is. Als je de keukens ziet dan snap je meteen waarom! En ze lijken me allebei heel gezellig!

Fotocredits: @whisperingbold
Fotocredits: @project_qu19

Jolanda en haar touwfabriek zijn te volgen op Instagram onder @deverbouwfabriek! Misschien zag je op de foto’s van Jolanda al een toffe inductiebeschermer van @inductiebeschermer.nl voorbij komen. Die kun je dus winnen! Check mijn Instagram post voor de details en voorwaarden!

Tot een volgende KEUKENPRAAT!

Liefs Linda

Fotocredits: @deverbouwfabriek tenzij anders staat vermeld.

12 gedachtes over “KEUKENPRAAT met @deverbouwfabriek (Jolanda)

 1. Weer een super leuke Lin !
  Zoooo rete jaloers op de heerlijke ruimte bij Jo ! 🙈
  Wat hebben ze er een geweldig warm nest van gemaakt ondanks de grootte !
  Heb weer genoten van deze praat !
  Groetjes Carla

  Liked by 1 persoon

 2. Zo onder mijn boterhammetjes gauw jouw blog erbij gepakt, wauwww wat een beauty 🖤😍die keuken zeg
  Ook knap dat ze zó goed met de ruimte gespeeld hebben. En gelukkig ook daar een rommelige kast, zodat het ook weer normale mensen zíjn 😂 wel netjes alles uit het zicht dat vind ik altijd nog een dingetje ook ivm beperkte ruimte. Heel gaaf wat Jolanda en consorten ervan gemaakt hebben, complimenten 👌.Was weer een plezier om te lezen, Linda fijn weekend alvast😊😘

  Liked by 1 persoon

 3. Echt zó gaaf! En dan echt alles, de herbestemming van de oude touwfabriek, het uitzicht, de keuken, de touwlampen. Dikke, vette inspiratie want ooit, ja ooit, wil ik toch zo graag zo’n historisch pand verbouwen. Bedankt weer allebei voor deze te gekke keukenpraat!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s