Ik ben burn-out – een dag uit het leven van @deense_zomer

Een nieuwe week met van alles op het programma en waarin mijn geliefde op maandag weer vroeg, voor een week, vertrekt voor zijn opleiding. Het is een typische lijstjes week sinds ik burn-out ben. Ik was voor die tijd een groot organisatietalent met alles onder controle en alles op een rijtje. Ik gebruikte voor mijn werk wel een agenda, maar keek hier bijna nooit op. Ik had een digitale planner in mijn hoofd. Dat was thuis niet anders. In onze bijkeuken hangt een familieplanner. Ik vul deze voor de vorm (en voor mijn geliefde), maar ik heb ‘m eigenlijk niet nodig. Of zeg nu maar had…

Sinds ik burn-out ben, voel ik me uitgeput, is mijn brein als een zeef en heerst er chaos.

Sinds ik burn-out ben, voel ik me uitgeput, is mijn brein als een zeef en heerst er chaos. Ik haal mijn fiets van het slot en zoek een seconde later in mijn tas om de fietssleutel. Ik schrik, want shit, mijn fietssleutel kwijt. Nog net voor het moment van blinde paniek, zie ik dat mijn fiets niet meer op slot staat… Andersom kan overigens ook, dat ik in mijn gedachte de fiets op slot had gezet, wat dan uiteindelijk niet zo is. Hetzelfde schrik effect als je dan om je sleutel zoekt.

Ik kan niet meer vertrouwen op de digitale planner in mijn hoofd. En ook niet meer op de familieplanner in de bijkeuken… Ik vergeet er namelijk op te kijken dus houd ik tegenwoordig nog iets bij. Een papiertje met daarop per dag de belangrijke afspraken en klusjes. Deze maak ik ook voor deze week en ligt op de koffiemachine, in het zicht. Dat maakt me minder zenuwachtig en minder angstig om iets te vergeten.

Voorafgaand

Vorige week besloot ik om afscheid te nemen van mijn huidige psycholoog. Ze valt onder een grote landelijke organisatie en is me toegewezen via de bedrijfsarts. Na bijna 12 sessies en vijf maanden verder zit ik nog steeds thuis met dezelfde burn-out klachten als in het begin. Tijdens de behandeling namen ze zelfs toe. Zonder in detail te treden, is mijn vertrouwen in de psycholoog en deze organisatie enorm gedaald.

Voor mij een belangrijke beslissing en fase in het burn-out zijn.

Afgelopen week werd ik via een Instagrammer, die reageerde op mijn story waarin ik schreef dat ik overdag in bed lag, gewezen op een organisatie met een andere visie en behandeling voor burn-out. Ik zal een andere keer meer hierover vertellen. Om kort te gaan, dit gaf me vertrouwen dat het niet aan mij lag, maar aan de behandeling. Ik wilde de regie in eigen handen nemen en koos zelf een psycholoog/coach aangesloten bij deze methodiek. Voor mij een belangrijke beslissing en fase in het burn-out zijn.

Maandag 8 juli

Op het lijstje staan Lara en Yfke naar school en kinderopvang brengen en ophalen en een bezoek aan de psycholoog. Daarnaast nog een aantal kleinere taken zoals picknickhapjes halen voor Lara. Dat lijkt weinig, maar drie ‘moetjes’ op een dag zijn voor mij een ware uitdaging. Het feit dat ik ’s middags de afspraak bij de psycholoog hebt, betekent daarnaast dat ik me de hele ochtend niet kan ontspannen. Ik MOET namelijk nog weg en ik WIL niet te laat komen dus ik MOET op tijd lunchen. Een ware uitputtingsslag.

Deze afspraak heeft ook nog een extra lading, want ik heb besloten om afscheid te nemen van deze psycholoog. Vandaag. En dat weet ze nog niet, want ik wil haar dit persoonlijk vertellen. Ik voel me enigszins sterk, omdat ik mijn hart volg en de regie op mijn herstel durf te pakken. Ik voel me zelfs een beetje strijdbaar.

Een begin van een bijna niet te stoppen gedachtenstroom.

Ondertussen ben ik ook onrustig, want ik heb mijn bedrijfsarts via de e-mail ingelicht. Ik heb nog geen bericht van haar ontvangen. En morgen komt mijn leidinggevende langs en haar ga ik het dan ook uitleggen. Er schieten allerlei gedachtes door mijn hoofd. Wat vinden ze hiervan? Zouden ze het snappen. Vinden ze het raar? Steunen ze mij hierin? Een begin van een bijna niet te stoppen gedachtenstroom.

Na het ochtendritueel van opstaan, kinderen klaar maken en naar school en kinderopvang brengen, moet ik eerst bijkomen. Ik blader in een tijdschrift en scroll door Instagram. Ik app mijn moeder of ze deze week weer stand-by kunnen staan, omdat ik de hele week er alleen voor sta. Terwijl ik aan mijn cappuccino zit, gaat de telefoon. Het is de telefoniste van de landelijke organisatie waar mijn psycholoog onder valt. De eerste gedachte die door mijn hoofd schiet is, ze is ziek en de afspraak gaat niet door. Een mix van opluchting, maar ook teleurstelling gaat door mij heen. “Ik kreeg een e-mail van uw behandelend psycholoog om een psychiatrisch consult in te plannen”, zegt de telefoniste. “Oh”, zeg ik verbaasd. “Daar weet ik helemaal niets van, maar deze ga ik ook niet plannen, want ik ga een andere route lopen. Dat ga ik de psycholoog vanmiddag vertellen.” Als ik ophang gaat er een andere mix door mij heen: boos, teleurgesteld en strijdvaardig. Ik besluit de psycholoog voorafgaand aan onze afspraak alvast een e-mail te sturen. Ik wil dat ze van mij hoort dat ik met de therapie stop en niet van de telefoniste. Ik stel een korte e-mail op met daarin mijn verbazing over het telefoontje en een korte uiteenzetting van wat ik die middag met haar ging bespreken. Een excuus mail van de psycholoog komt snel retour.

Na een half uur sta ik buiten, uitgeput maar trots.

Voor mijn vertrek richting de psycholoog moet ik drie keer plassen en als ik daar aan kom nog een keer. Na een half uur sta ik buiten, uitgeput maar trots. Zonder een traan te laten, heb ik haar mijn keuze uitgelegd, mijn teleurstelling onder woorden gebracht en haar van feedback over haar handelen voorzien. Ik beloon mijzelf door een bezoekje aan een woonwinkel waar ik leuke interieurspulletjes koop. Triomfantelijk plaats ik een bericht in mijn story op Instagram. Ik schrijf dat ik een belangrijke beslissing en stap in mijn herstel heb gemaakt. De persoonlijke berichtjes stromen binnen en dat voelt fijn.

Hoe kom ik in hemelsnaam de rest van de week door?

Het is 16.30 uur dus ik haast me richting het kinderdagverblijf. Ik haal eerst Lara bij de BSO op en loop daarna samen met haar naar Yfke. Ze zit buiten huilend bij de juf op schoot. Zo heb ik haar nog nooit eerder opgehaald. Ze was kort daarvoor hard met haar hoofdje op de rand van de zandbak gevallen. We fietsen naar huis en ik vind Yfke een beetje stilletjes. Thuis zet ik de meiden voor een filmpje zodat ik kan koken. Niet lang daarna hoor ik gesnurk en zie ik dat Yfke zittend in diepe slaap gevallen is. Ik schrik me wild en vraag me af of ze mogelijk een hersenschudding heeft. Het kost me moeite om haar wakker te maken en in lichtelijke paniek bel ik mijn geliefde op. Hij stelt me enigszins gerust en ik besluit het aan te kijken. Ik ga een onrustige nacht tegemoet, omdat Yfke onrustig slaapt. En ik was al zo moe en onrustig… Hoe kom ik in hemelsnaam de rest van de week door?

Ps de volgende dag toch langs huisarts geweest, Yfke bleek een lichte hersenschudding te hebben. Het ging al vrij snel weer beter met haar.

35 gedachtes over “Ik ben burn-out – een dag uit het leven van @deense_zomer

 1. Hi, na je berichtje op IG de blog gelezen. Mooi dat je je zo kwetsbaar durft op te stellen. Ik ben zelf ook burn-out. Veel herkenbare stukjes in je verhaal. Het is mooi om te lezen dat je een eigen route hebt gekozen, dicht bij jezelf blijft en kiest voor iets waarvan jij denkt dat het goed voor jou zal zijn. Heel sterk! Succes de rest van de week met de kindjes.

  Liefs,

  Pearl

  Liked by 1 persoon

  1. Hi lieve Pearl, fijn dat je mijn blog hebt gelezen. Ik heb gemerkt dat er best veel mensen op Instagram burn-out zijn of bang zijn dit te worden. Met deze blog help ik mezelf maar hoop ik ook iets voor anderen te betekenen. Sterkte en wijsheid in jouw herstel. We kunnen dit! Liefs Linda

   Like

   1. Wat goed dat je voor jezelf kiest en dat je aanvoelt wat je denkt dat het beste voor je is. Na 2 jaar bij een psycholoog te hebben gelopen, de overstap gemaakt naar een coach met een geheel andere aanpak. In 3 maanden tijd grotere stappen gemaakt en andere inzichten gekregen dan bij de psycholoog. Zo fijn. Het komt goed met je, al duurt het lang, maar je komt er sterker uit, houd dat vast. 😘❤

    Liked by 1 persoon

 2. WAUW POWERVROUW je mag hartstikke trots zijn op jezelf!
  Je hebt echt een stap gemaakt en dit bevorderd alleen maar je herstel!
  En mooi dat je open bent en mensen een kijkje laat nemen in je hoofd
  Een mooie dag voor jou!
  Liefs Jen

  Liked by 1 persoon

 3. Lieve Lin, wat een grote stap. Super goed!!
  Hoop zo dat dit is wat jou gaat helpen.
  Ik ken het niet burn out maar als ik het van jou lees denk ik al, help!
  Heb ook veel angsten maar was van de week op crematie en daarin werd plechtig verteld dat we het leven moeten vieren en dat is mijn mantra. Ondanks alles, het positieve blijven zien. Snap zeker dat dat voor de een makkelijker is als voor de ander. Ook als je nare dingen mee maakt.
  Succes jij bij de nieuwe psycholoog. Ik hoop dat er een klik is maar volg je eigen gevoel.

  Groetjes Miranda

  Liked by 1 persoon

  1. Wauw Miranda, dankjewel voor je mooie en fijne reactie! Het is nu al duidelijk dat burn-out zijn ook positieve kanten heeft ook al zijn de dagen soms donker. Ik heb al veel geleerd over mezelf. Liefs Linda

   Like

 4. Woojoooow Linda ….
  Ik lees herkenbare stukjes die ik ook in een paar periodes gekend heb .
  Zo ontzettend heftig meis , en zoooo dapper dat je een nieuw beter pad kiest ! Het allermoeilijkste is om op het juiste ( voor jou dan ) hulp pad te komen en hoop dat je die nu gaat vinden !
  Sterkte jij dappere lieverd , het neemt even tijd , maar weet zéker dat het jou gaat lukken !
  Een dikke knuffel van mij ❤️😘

  Liked by 1 persoon

 5. Wat goed van je, he weet zelf wat goed voor je is Heb zelf ook een soortgelijke periode gehad, al was ik niet helemaal burned out….. Wel een paar jaar teveel van mezelf gevraagd. Maar je komt hierdoor en sterker omdat je beter je grenzen weet. Nu kan ik heerlijk de rust nemen om een boek te lezen, was ik voorheen te rusteloos voor!

  Liked by 1 persoon

 6. O Linda, ik was een burn-out, keer 2… Tranen rollen over mijn wangen terwijl ik je post lees. De ongelofelijke herkenbaarheid, op allerhande vlakken. Normaal zeg ik een feest der herkenning, maar met dit onderwerp totaal niet gepast.
  O meis, ik heb met je te doen, de strijd die je nu voert. Een grotere strijd bestaat er haast niet.
  Respect voor je stap om bij die ene psych weg te gaan, misschien niet je eerste stap in deze strijd, maar wel een hele belangrijke.
  Vier elke ‘overwinning’, hoe klein ook, vier elk gelukje en is het een kut dag? Laat het dan maar, de boel de boel. Je weet dat er lieverds om je heen standby staan.
  Weet dat je hier sterker uit komt, een nóg mooiere versie van jezelf. Wanneer dat moment daar is? Dat weet alleen jij, dat voel je vanzelf. Volg je gevoel lieve Linda.
  Dikke virtuele knuffel,
  Mir

  Liked by 1 persoon

  1. Lieve Mir, respect voor jou om wat je me schrijft. Dit betekent veel voor mij. Op Instagram inspireer jij me bijna dagelijks door je foto’s en wat je schrijft! Mooi dat we elkaar ‘kennen’. Dikke kus en knuffel 😘

   Like

 7. Goh Linda.. ik herken veel in je verhaal. Ik ga mij eens inlezen over burn-out. Weet er eerlijk gezegd te weinig van. Ik wijt mijn klachten aan Reuma en COPD maar herken echt veel. Ik vind je ontzettend moedig dat je een inkijkje geeft in jouw leven. En dat je kiest voor een nieuw pad te bewandelen is groots! 🙌🏻 Lieve Linda, dikke knuffel en kracht voor jou ❤️❤️

  Liked by 1 persoon

  1. Dankjewel voor je mooie en lieve woorden Andrea. Ik help mezelf met dit blog maar mogelijk ook anderen. Jij bent daar een mooi voorbeeld van. Soms zit jezelf en je omgeving in een koker en heb je iemand anders nodig om buiten de paden te kijken. 😘😘

   Like

 8. Goed zo, Linda. Heft in eigen hand. Het feit dat je open bent over je situatie is goed. Voor jou, maar ook voor andere mensen. Ook al zal niet iedereen begrip hebben, maar dat is HUN probleem. NOOIT jouw probleem. Mensen oordelen nou eenmaal snel tot ze zelf wat gaan mankeren. Dikke virtuele knuffel.

  Liked by 1 persoon

 9. Wat mooi en dapper lieve Linda. Heel goed dat jij voor jou zelf hebt gekozen. Ik lees zoveel punten van herkenning (vooral het MOETEN). Een hele vreemde gang van zaken zeg om een behandeling in te plannen zonder dat jij daar iets van af weet. Zo ga je niet met mensen om. Ook ik heb gekozen voor een andere aanpak om de burn-out te verslaan maar wacht nog op meer duidelijkheid. Wat fijn dat het met het meiske mee is gevallen, dat zij zich snel weer beter voelde. Met jou gaat het ook goed komen.

  Knuf en veel liefs, Yvette xxx

  Liked by 1 persoon

  1. Wat ben je weer lief voor mij Yvette. En dat terwijl jezelf ook zoveel voor je kiezen krijgt. We komen er allebei wel Yvette. Allebei op onze eigen manier en door insta ook een beetje samen. Liefs 😘

   Like

 10. Wauw Linda, wat ontzettend knap dat je hier zo open over schrijft. Dat getuigt van een echte powervrouw. Zo kun je mensen raken, inspireren. Heel knap dat je de stap hebt gezet richting een nieuwe behandeling. Ik hoop zo dat dit je geeft wat je nodig hebt. Veel liefs

  Liked by 1 persoon

 11. Wat een fijn/ eerlijk blog.
  Blijf bij jezelf en doe wat goed voelt. Zo gemakkelijk gezegd maar beslist waar.
  Ik hoop dat de nieuw gekozen weg je brengt wat je zocht. Dat zoiets lang duurt spreekt ook wel voor zich : het was er immers ook niet na 1 dag.
  Heel veel sterkte en succes.

  Liked by 1 persoon

 12. Wat ben je toch een mooi en bijzonder mens! Zo goed dat je dit zo open en eerlijk deelt. Zoveel mensen die hier kracht uit zullen halen. Ongelofelijk hoe sterk jij bent❤

  Liked by 1 persoon

 13. Zelfde bij mij, nu 3 jr later gaat het weer goed. Maar in het begin van mijn burn out, geen enkel begrip vd huisarts, uwv, werk enz. Het gevoel dat je helemaal alleen staat. Zelf een goede psycholoog gevonden, die tenminste de tijd neemt en niet via een grote organisatie waar je een nummer bent. Gezond eten, rust, me-time, grenzen stellen, chiropracter en geduld en nu kan ik er weer tege.! 💪🏼En dat gaat jou ook lukken!

  Liked by 1 persoon

  1. Wat ontzettend mooi en fijn om te horen! Voor iedereen is de weg weer anders net als het verloop. Je noemt in ieder geval een aantal hele belangrijke punten waar ik zeker iets aan heb. Dankjewel ❤️

   Like

 14. Lieve Linda, wat een mooie blog heb je geschreven, super krachtig dat je het heft in eigen handen nam! Ik denk dat veel mensen er steun aan ervaren. Voor mij is het ook zo herkenbaar wat je schrijft, al was mijn burn-out in een tijd dat dit nog niet zo genoemd werd;-) Uiteindelijk heeft het mij sterker gemaakt, zeg ik achteraf. Ik hoop voor jou dat jij dit in de toekomst ook zo mag ervaren. Maar voor nu vooral mooie geniet momenten mag hebben op dit moment. Heel veel sterkte! Liefs Finette

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s